Najzelenším festivalom sa stala Pohoda

Všetci majú radi miesta, kde je pohoda. Festival Pohoda to vie, a preto sa snažia rok čo rok zvyšovať kvalitu služieb a znižovať akýkoľvek dopad na životné prostredie. Všimla si to aj porota EFA (European Festival Awards), ktorej Pohoda ďakuje za cenu v kategórii Green Operations Award. Hovoríte si, ako sa dá šetriť naše prostredie práve na festivale? Tu je niekoľko malých, no zelených opatrení.

 

1.      Rozložiteľný odpad

Pohoda je jediný festival v strednej Európe, na ktorom sa triedi biologicky rozložiteľný kuchynský a reštauračný odpad a dokonca sa priamo v areáli unikátnou technológiou kompostuje. Do kompostéra putovali aj všetky príbory a obaly v ktorých sa podávalo jedlo

 

2.      Solárna elektráreň

V stane Živice powered by ZSE sa viedli diskusie a praktické workshopy zamerané na ekologické témy. Ten bol navyše vďaka vlastnej solárnej elektrárni úplne energeticky nezávislý. Elektráreň vyrobí za jeden deň 120 kWh elektriny - takto vyrobená elektrina pokryje napríklad celkovú spotrebu na svietenie v 120 domácnostiach, pričom ušetrí 30 kg CO2. K lepšej orientácii v areáli prispievali aj solárne LED lampy.

 

3.      Hromadná doprava

Dôležitou súčasťou znižovania emisnej stopy je aj doprava. V spolupráci so Železničnou spoločnosťou Slovensko vypravili špeciálny festivalový rýchlik z Košíc a z Bratislavy. Okrem toho zorganizovali Pohodovú prímestskú dopravu (autobusové spojenia okolitých miest s festivalovým areálom) či nabádali návštevníkov na spoločnú dopravu na festival prostredníctvom projektu #spolunapohodu

 

 

Okrem Ocenenia za ekologické riešenia bola Pohoda tento rok aj v najužších výberoch na Ocenenie za inovácie v oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia, Ocenenie pre najlepšie aktivity značky na festivale, ako aj v rámci Take a Stand Award (ocenenie za prístup v rámci dôležitých spoločenských tém).

 

Pohodu sa snažíme robiť s rovnakým prístupom, ako keď pozývate niekoho k sebe domov na návštevu. Chcete, aby sa u vás cítil dobre, aby mal dobrý program, aby si mal kde sadnúť a ak chce, aj kde prespať, pripravíte dobré jedlo a pitie a urobíte všetko pre to, aby sa cítil dobre aj v kúpeľni či na záchode. Potom môžete počúvať dobrú hudbu, tancovať, pozerať filmy, debatovať o radostiach i problémoch vesmíru, preberať umenie, každý čo chce a ako chce. Veríme, že tento prístup naši návštevníci cítia. My môžeme s určitosťou povedať, že sú to úžasní hostia. Vytvárajú tú najlepšiu atmosféru, akú na festivalovej scéne poznáme,“ hovorí jeden zo zakladateľov Michal Kaščák.

 

Takéto myšlienky a opatrenia určite oceňujeme. Aké eko nápady na festivaly by sme mali vy? 

Follow Us On Twitter | Like Us On Facebook
© 2011, mmboxx.sk. All rights reserved. | Mapa stránky