Vinyl sa vracia! Vie to aj skupina Hex

V posledných rokoch sme si mohli všimnúť, že sa do módy začínajú vracať vinylové platne. Niet divu. Vinylové, iným slovom gramofónové platne sú zaujímavé hlavne z hľadiska kvality zvuku. Mnohí tvrdia, že pri CD či digitáloch je zvuk taký čistý, až to človeka oberá o zážitok.  Zvuk z platní je mäkký, poddajný a typické praskanie dotvára akémukoľvek albumu tú pravú atmosféru. Svoje albumy vydali na platniach autori ako Justin Timberlake, Taylor Swift, Adele, Linkin Park či slovenský Adam Ďurica a hudobná skupina Puding pani Elvisovej.

 

Taktiež pre skupinu Hex nie sú vinylové nahrávky cudzie. Vo svojej diskografii má na konte už tri vinyly. Najnovší pripravili krátko pred začiatkom jarného turné. Minuloročný úspešný album Tebe vydáva vo vinylovej podobe, ktorá fanúšikom prinesie nielen hudobný, ale aj dizajnový zážitok.

"V kapele máme radi vinylové platne a dokonca ich zbierame. Ja som sa stal zberateľom pred troma rokmi, je to totiž úplne iný rozmer počúvania hudby. Môj ranný rituál vyzerá tak, že si dám kávu a spolu s dcérkou si pustíme jednu z mojich obľúbených platní,“ prezradil basgitarista Tomáš "Yxo" Dohňanský.

To, že rastie záujem o platne, značia aj čísla z roku 2017. V Británii medziročne narástol predaj platní o 53 percent, celkové číslo 3,2 milióna kusov je najvyššie za posledných 25 rokov. Vinylom sa darí aj v Amerike, kde za vlaňajšok nastalo zvýšenie o 25,9 percenta a predalo sa tam celkovo 7,2 milióna platní. Z celkového predaja hudobných médií sú to stále zanedbateľné percentá, ale stále sa zväčšujú.

Patria platne do sveta modernej hudby či by mali slúžiť už len ako retro dekorácie?

Follow Us On Twitter | Like Us On Facebook
© 2011, mmboxx.sk. All rights reserved. | Mapa stránky