6 netradičných hudobných nástrojov

Gitara, klavír, husle... Hudba nie je len o nich. Veľkej obľube sa teraz tešia aj rôzne iné, netradičné hudobné inštrumenty. Stretli ste sa už s niektorým z nich?

Berimbao

Tento afro-brazílsky hudobný nástroj pripomína na prvý pohľad luk. Na napnutú strunu sa navlečie vysušená tekvica zvaná kalabasa, nad ktorou muzikant nástroj uchytí. Okrem toho musí udržať medzi dvoma prstami i plochý kameň, ktorý striedavo prikladá k strune. V druhej ruke drží paličku, ktorou udiera o strunu. Nástroj je súčasťou afro-brazílskeho bojového umenia zvaného capoeira.

Hang

Vyzerá ako lietajúci tanier, no jeho zvuk opantá vaše zmysly. Vynašli ho vo švajčiarskom Berne. Na hang sa hrá údermi prstov, zvuky sa vytvárajú vnútri nástroja. Tento nástroj preslávilo duo Hang Massive.

 

 

Drumbľa

Kto by si pri tomto názve hneď nevybavil ten typický „brnkavý“ zvuk? Tento jednoduchý ľudový nástroj pochádza z Ázie, u nás na Slovensku ju rozšírili rómski kovotepci. Drumbľa sa priloží k perám a brnká sa na strunu uprostred nástroja.

Kalimba

Príjemné tóny ako vyšité na večerné rozjímanie. Netreba k nemu žiadne špeciálne schopnosti, stačí sa unášať intuíciou.

Koshi

Harmonizujúce zvuky tejto neobyčajnej drevenej zvonkohry sú vraj blahodárne až terapeutické. Využíva sa najmä pri meditačných cvičeniach. Predáva sa v štyroch prevedeniach: zem, vzduch, voda, oheň. Každý jeden typ znie inak.

 

Cajon

Cajon alebo Kachon je ďalší úžasne znejúci nástroj z Latinskej Ameriky. Obľúbeným sa stáva aj v klasických pop-rockových kapelách. Pre veľký záujem sa začal vyrábať už aj na Slovensku, kde drevári uprednostňujú brezové drevo. Hrá sa na neho tak, že sa bubnuje na ozvučenú dosku prstami a dlaňami.

 

Follow Us On Twitter | Like Us On Facebook
© 2011, mmboxx.sk. All rights reserved. | Mapa stránky