Komajota - Bludisko

vý októbrový týždeň vydala trojica Martin Husovský, Michal Kráľ a Stano Čorej svoj v poradí druhý album. Pomyselnú latku pomerne vysoko nasadil jeho predchodca `Časopriestor`, ktorým sa trio mladých talentovaných hudobníkov zapísalo medzi špičkové slovenské kapely. Autorom hudby je Martin Husovský a o dvanásť textov sa postarali už overení textári - Jozef Husovský, Michal Baláž a Silvia Kaščáková.

Album je s debutom prepojený melanchóliou, ktorú z oboch nosičov cítiť. Avšak `Bludisko` je výrazne živší album, čo dokazuje hneď v úvode skladba `Tma`, ktorá poslucháčov nevtieravo vtiahne do celej spleti vydarených skladieb.

V podobnom dynamickom tempe sa nesú aj skladby `Vo vreckách`, `Nesmrteľní`, `Duch` a `Bludisko`. Druhá zo spomínaných skladieb prináša jemné pritvrdenie hlasu v refréne, kde Huso ponúkol aspoň na okamih trošku odlišnú podobu svojho prejavu, akú by som pozitívne prijala aj vo viacerých skladbách.

Protipólom dynamických skladieb sú skladby, v ktorých priestor dostáva pre Komajotu tak typický lahodný zvuk klávesových nástrojov, vnášajúcich do piesní akúsi harmóniu a vytvárajúcich priestor na dokonalé zahĺbenie sa do textov jednotlivých skladieb. Jednou z nich je pieseň `Pošta`, ktorá ma oslovila z celého albumu najviac a to hneď z niekoľkých dôvodov. Tým prvým je krásny texty Silvie Kaščákovej a ďalšie pozitívum skladby sa nachádza v jemnom hudobnom prevedení a citlivom hlasovom prejave Martina Husovského.

Rovnakého charakteru je aj pilotný singel `Mesto v nás`, ktorému sa úspešne podarilo zaplniť éter slovenských rádií. Podobné ambície, avšak v televíznej sfére, má aj videoklip k tejto skladbe, o ktorý sa postaral čoraz populárnejší a medzi interpretmi obľúbenejší Jaro "Jaris" Vaľko.

Na svojom druhom albume sa chalani odvážili si po zvukovej stránke trocha zaexperimentovať, a to v podobe samplov či iných zvukových efektov, čo sa im oplatilo. Skladby totiž vďaka rôznym efektom nadobudli rozmery, ktorými sa hudobne odlišujú od prevažnej časti našich domácich kapiel.

`Bludisko` patrí k albumom, ktoré si určite nestačí vypočuť iba raz. A práve v tom je jeho plus. Pri každom ďalšom vypočutí sa na ňom dá objaviť niečo viac a to najmä po zvukovej stránke. Jedinou nevýhodou `Bludiska` je jeho silný predchodca `Časopriestor`, ktorému sa podarilo príjemne šokovať svojou nezvyčajnosťou. Bludisku sa to už podariť nemohlo, je však nemenej vydareným voľným pokračovaním debutu.

Komajota - Bludisko
(Universal, 2008)

01. Tma
02. Vo vreckách
03. Ruka do ohňa
04. Nesmrteľní
05. Dvere
06. Pošta
07. Duch
08. Sedem nocí
09. Mesto v nás
10. Bludisko
11. Cez škáry
12. Utópia?

Follow Us On Twitter | Like Us On Facebook
© 2011, mmboxx.sk. All rights reserved. | Mapa stránky